Sidor

torsdag 30 maj 2013

Målat med nål och tråd.

Om man tittar in på Länsmuséet i Kalmar kan man ofta få se fantastiska utställningar. Just nu en textil sådan , kvinnor från Öland och Kalmar har målat sina minnen med nål och tråd.


Den här heter "Barndomens alla somrar " och visar barfotaspring över la´gårdsbacken, äggplockning och smultronplock i glasburk.
 
Varje bild har sin egen berättelse.
Så här beskrivs utställningen :

 
Här ser du en bild av en byrå med tillhörande berättelse.
 
 

Ett broderat trädgårdsland. Ja ni ser själva vad som växer i landet. Tyvärr blev mina bilder inte klara. Jag tog dem med mobilen och var kanske inte stilla nog med handen.
Väninnan S och jag var väldigt imponerade av alla dessa konstverk . Har ni vägarna förbi Kalmar så vet ni nu var ni kan få en ny upplevelse av textilt skapande.

 
Hemma hos mig har det skapats kuvertkort. De är så bra till presentkort och sedlar i dessa examenstider.  
 
 
 
Tänk att det blev en strålande sommardag idag. Som man har längtat. Jag tar en runda i trädgården  och i växthuset och gläds åt .......
 
...... mina rabarber som är enorma . Bladen är perfekta till att gjuta stora fat på just nu. Numera är jag snabb på att knipsa av blommorna. När jag inte gjorde det ett år, tog de all kraft och bladen vissnade fort.
Och vilken lycka att min gojibärplanta har klarat den bedrövliga vintern. Den såg nästan död ut, men så en dag satte den fart. Tack !! Undrar om jag ska överraskas med bär en dag ??




 
 
Och tomatplantorna har rotat sig och blivit kraftiga. Jag har bundit upp dem med avklippta elsladdar , som böjer sig så försiktigt runt stammen.

 
 
 
 
NU
 
SKA
 
VI
 
FIRA
 
AJAX
 
som
 
fyller
 
12 år
 
 
HURRA ... allra käraste vän och jaktkompis !!!!
 
 

För de som inte vet är Ajax en Petit basset griffon vendéen och heter egentligen
 
 Frickens lilla Ajax
 
Husse och matte kuskade runt på flera utställningar och tävlingar i Ajax´ ungdom, vilket har resulterat i viltspårsmeriter och dessa titlar :
 
SUCH  NUCH  INTUCH
 
översatt till : svensk, norsk och internationell utställningschampion
 
Trevlig helg önskar jag er alla .
 

måndag 27 maj 2013

Det kom besök......


.... och det var meningen att vi skulle ha picknick i det soliga fina Morsdagsvädret. Ha Ha...där blev vi allt lurade på det, för regnet öste ner och vem vill ha picknick då ??  Familjen satte sig istället tätt intill den sköna brasan och det var riktigt mysigt.
 
 
Mina kreativa vuxna barn hade med sig fina saker till MOR . Se på bilden !!!
 Och vill ni se mer av deras alster så titta HÄR och  HÄR.
 
 
Liljekonvaljer hör MORSDAG till i vår familj. Och som tur är finns det massor i skogen just nu.
 
 
 
Liljekonvaljer (?) finns det också på den vackra koppen jag fyndade på en loppis nyligen.
 
 Jag har smält geléljusmassa och fyllt några uddakoppar med det. Det kan väl bli en fin gåbortpresent, eller hur ? Eller vinst till något lotteri man ska ge bidrag till. 
Jag ska hänga  på en liten etikett och slå in koppen i cellofan har jag tänkt. Ljusgelé brinner länge och är lätt att ta bort eller fylla på mer.
 
 
  
 
 På tal om kaffekoppar så ska ni nu få se vad jag har för något gott i min gamla kakburk !!
 
Jo, härliga chokladmuffins med tranbär , efter gammalt recept. 
 
 
Det står 1957 handskrivet på insidan av boken. Ett lätt recept som gav läckert resultat !!!
 
 
 
 
Vi har fått fler besök, fast denna gången i stugan .
 
 " Hej svejs, får jag bo hos er ?"
 
Han/hon tittade frågande mot mig på bara en meters avstånd. Med mobilkameran i högsta beredskap kanske jag nickade för han/hon tog fart upp i hängrännan och sen vidare upp på gaveln och in under taket.
 
Vi har haft sådana här gulliga hyresgäster just där förut. Kolla HÄR !!
 
 
I gräset på tomten fick jag syn på denna rosa
  sippa. I vanliga fall brukar vitsippan dra ihop sig och rodna, men den här var fullt utslagen . Inte riktigt färdig med vårblomningen tydligen. Vacker tyckte jag !! 
 
 
Nu ska ni få se en riktigt färgbomb. Ett riktigt sommarkort som kopierat av vallmofyllda ängar och glada fjärilar.
Man måste få längta, när ......................................
 
 
 ................. försommardagarna är mulna och blöta och kyliga som idag !!
 
Nej, det är inte en sjal, en kudde, en pläd eller en bikini jag virkar på. Heja på med gissningarna !!!!
 
 

fredag 24 maj 2013

P A N G ! ! ! !

...sa det hos oss i början på veckan. Och då försvann el och telefon och därmed datoruppkopplingen.  Och dålig mobiltäckning har vi dessutom. Så tala om att vara frustrerad. Idag är vi tillbaka till normalt liv igen och allt fungerar.
 
Detta är LIVET PÅ LANDET !!
 
Men vad sjutton.....det är ju sååå vackert här så jag väljer landet hur som helst. Nu blommar äppleträden precis som de gjorde för många år sedan då vi körde förbi .
 
 Och vi sa.....HÄR VILL VI BO.
 
 Och det har vi gjort sedan dess.
 
 
Det här äppleträdet är ett persikoträd, gammalt gammalt och krokigt . Har ni sett så lustigt en liten blomgren sticker ut direkt från den tjocka stammen.
 
 
 
Här under sitter vi ofta i kvällssolen och mitt hemmagjorda vindspel plingar så behagligt för oss.
 
HÄR har jag skrivit om det !!
 
 
Längre bort på tomten har vi syrenbuskar, hur många som helst. De har precis börjat slå ut .Doften är oslagbar, nästan bedövande. Ni ska få se vår syrenhäck sen.
 
 
Jag har tagit in ett par kvistar och jag tog bort alla bladen på dem. Detta tips läste jag någonstans. Då håller de sig längre fina . Annars brukar de sloka ganska snabbt.
 
 
Häromdagen gjorde jag en liten utflykt till Anne-Lie SKAPARGLÄDJE. Vi bor bara ca en timmes körtid från varandra. Det är så roligt att träffa trevliga AnneLie och få vandra runt i hennes fina trädgård. Jag är storförtjust i hennes rosa konvaljer, så jag fick med mig hem några plantor. 
 
 
Visst är de läckra !!!!!
 
 
Dagarna skifta verkligen vädermässigt. Gråa regndagar blir det en del pyssel. Det var länge sedan jag gjorde ljus/tändsticksaskpåsar. Nu blev det några. Så bra att ha och ge bort
 
"Istället för blommor".
 
 
 
Dessutom gjorde jag små bukettetiketter av spillbitar. Också bra att ha !!!
 
 
Nej ni....inte är det en bikini jag virkar på. Oj oj oj !!!! Den skulle inte ha passat min kropp.
 
 
Nu får ni gissa vidare !!!!!!!
 
 
 

söndag 19 maj 2013

Cruising...................

......... för första gången i mitt liv. Så häftigt !!!
Det här var en av de upplevelsepresenter jag fick till min födelsedag.
 
 
Efter trevligheter på fm gick färden till ÖLAND.
Den här dagen hade vi tur.....solen sken och vindarna var ljumma och orkidéerna stod där på alvaret och visade upp sin härlighet.
 
 
 
Dagen till ära hade jag hängt mina ELVIS-örhängen (köpta på Graceland ) i örsnibbarna , för nu skulle det vankas.................................
 
 
CRUISING .
 Och det skulle ske i BORGHOLM. Först köptes ett pass så att man fick köra på Storgatan när den öppnades upp för bilarna under ett par timmar.
 
 
Den här CHEVAN åkte jag i, årsmodell 57.
Och jag kan bara säga....LJUVA 50tal.
Vilken härlig bil att åka i !!!!

 
 
 
Hundratals läckra bilar gled sakta fram enligt kartan varv efter varv. Trottoarerna kantades av åskådare. Jaaa,  det här var en väldigt trevlig upplevelse.
 
 
 
 
Idag har vi grått och regn, ja t.o.m. åska. Det blev ett par timmars trädgårdsarbete. Bl.a. satte jag mina purjolöksplantor som vuxit upp i köksfönstret. För att få en längre ljus stjälk sätter jag toarullar/eller hushållsrullar runt dem. Det funkade bra ifjol.
 
 
 
Ett och annat kort blir klart i scraprummet.
Dessa två är gjorda med servettdecoupage. Det första till Morsdag .........
 
.............. och nästa till en student.
 
 
Kupan sydde jag klart en kudde i veckan. Jag klippte fyrkantiga lappar av kasserade jeans i två nyanser. Sydde ihop alla .Baksidan har ett enfärgat blått tyg. Kudden blev mycket beundrad och jag blev jättenöjd. Så bra när man kan återanvända något som annars skulle ha kasserats.
 
 
 
Nästa vecka infaller MORS DAG !! Många av er har kanske lagt märke till denna lilla ruta i veckans LAND. Läs och begrunda !!!
 
 
Det var då , dé !!!!

onsdag 15 maj 2013

Idag vill jag hylla .............

.......  de VITA blommorna i min trädgård. Först var det många gula, sen kom en hel del i röda nyanser och nu är det vitt som dominerar.
 
Min absoluta favoritblomma nu är de vita violerna.
 
 Jag fick för flera år sedan en liten planta i en visningsträdgård och tänk vad de sedan har spridit sig. Och jag låter dem göra det .
 
 
Titta här ! Jag har delat ut plantor till vänner , flyttat några till stugan och flyttat runt i vår trädgård.
 
De är oslagbara !!!!
 
 
 
I en av mina rabatter har de här två narcisserna tittat upp. Ärligt talat vet jag inte vad det är för sort . Minns inte heller hur de hamnat där. Från en blomgrupp ??
 
 
Häggmispeln står snart som en vit sky vid staketet.
 
 
Och körsbären blommar för fullt.
Jag gjorde en liten krans till köksdörren av ståltråd + grön mossa och små kvistar av körsbärsblom. De håller sig inte så här fina mer än ett par dagar (och då la jag den i vatten under natten). Men det är lätt att byta blommorna efter hand.
 
 
 
 
Det skulle bli en underbar dag på norra Öland med ett glatt tjejgäng, vackra orkidéängar och sol.
 
Öland är ju
 
SOLENS OCH VINDARNAS Ö
 
men den här dagen var det bara vindarnas ... och glada tjejernas !!! Fy attan vilka isiga vindar vi mötte.
 
 
På närmaste alvarplätt hittade vi i alla fall EN ENDA orkidé ...och.....
 
 
 
....  mängder av utblommade backsippor. De här var de minst utblommade jag såg. Det måste ha varit en underbar syn i lila en vecka tidigare.
 
Så kan det gå !! Det blir säkert bättre lycka vid nästa Ölandsbesök.
 
 
Men tips fanns det att "suga " åt sig hos en väninna. Den här örtagården i miniatyr var väldigt tilltalande med sina kalkflisor som delade av de olika sorterna. Stenarna , runda släta talade om vilka sorter det var.
 
 
Betongplattor mönstrade med olika sorters blad prydde grusgången så fint.
 
 
Jag har inte börjat gjuta något än. Det är mycket annat utomhus som måste prioriteras.
 
Idag känns det som inomhuspyssel. T.o.m. brasan har tänts. Här ser du ett redan färdigt kort tänkt till en examen , gjort med speciellt önskade färger.
 
 
 
Virkning är alltid på gång. Mina redan klara African flower bildar nu ett högt "torn" . Målet är inte nått än.
 
Det är alltid kul att ha lite variation .Ibland fastnar jag "PANG"  för någon idé jag ser.... som denna i en ny bok av Susanna och Sania. Vad tror ni att det ska bli ????
 
 
 
 
Det ljusnar ute !! Kan eftermiddagen bli solig tro ???